خلاصه قسمت های سری ششم دانستنی ها

روان‌ پریشی چیست؟ : یک روز صبح وقتی «ریچل»، دختربچه‌ی هفت ساله، خودش را در آینه نگاه کرد، دید که یک موجود ترسناک به او نگاه می‌کند. دختر نوجوان دیگری به نام «جکی» به طور ناگهانی صداهایی را شنید که به او می‌گفتند چه کار کند! یک روز بعد از ظهر وقتی «دیوید»، یکی از پژوهشگران دانشگاه آکسفورد، به آزمایشگاهش می‌رفت، متوجه شد موجودات عجیب و ترسناکی به شکل موش، در اطراف او هستند. این سه نفر هم مانند میلیون‌ها بیمار دیگر به روان‌پریشی مبتلا شده بودند. اما چرا؟
برای صدها سال، علم روانپزشکی، برای درمان افراد روان‌پریش تلاش کرده است اما امروز، آخرین دست یافته‌های علمی، افق‌های جدیدی در برابر این بیماری و راه‌های نوین درمان آن گشوده است. در این قسمت از برنامه‌ی «دانستنی‌ها» با «ریچل»، «دیوید» و «جکی» همراه می‌شویم تا تاثیرات اجتماعی، ژنتیکی و محیطی را در یکی از شگفت‌انگیزترین بیماری‌های روانی کشف کنیم.

 

روان‌ آزار کیست؟ : اختلال روانی «سایکوپاتی» چیست و یک فرد «سایکوپات» چه مشخصاتی دارد؟ آیا همه «سایکوپات»ها مجرم هستند؟ و آیا می‌توان اختلال روانی «سایکوپاتی» را درمان کرد؟
هیچ چیز بیشتر از فکر وجود یک قاتل «سایکوپات» (روان آزار) برای افکار عمومی ترسناک نیست. البته همه‌ی «سایکوپات»‌ها کارهای خشونت آمیز انجام نمی‌دهند. برخی از آن‌ها هم به افرادی موفق، چهره‌های سرشناس و یا حتی قهرمان تبدیل می‌شوند. اما چه چیزی باعث بروز «سایکوپاتی» (اختلال شخصیت روان آزاری) می‌شود؟ و آیا این اختلال قابل درمان است؟ و آیا اگر هم قادر به درمان این اختلال باشیم، باید آن را درمان کنیم؟ در این برنامه همراه با دانشمندان و محققان وارد دنیای این نوع از اختلال روانی می‌شویم و با برخی از مجرمان که دچار این اختلال هستند دیدار می‌کنیم تا نظر آن‌ها را درباره‌ی جرم‌هایی که انجام داده‌اند بدانیم. از اسکن مغز – که احتمال بروز «سایکوپاتی» را در فرد مشخص می‌کند – گرفته تا داروهای ضدافسرگی که برای کاهش خشونت در زندان‌ها استفاده می‌شود، در این برنامه با آخرین دست‌یافت‌های علمی درباره‌ی این اختلال روانی آشنا می‌شویم.

 
خودروهای بدون راننده : خودرو، جهان را تغییر داده است و باعث شده است تا آزادی‌های فردی بیشتر شود و از بسیاری جنبه‌ها افق زندگی بشر گسترش پیدا کند، اما با این همه جنبه‌های منفی نیز دارد. دودی که توسط خودروها تولید می‌شود، محیط زیست را تخریب و هوایی را که تنفس می کنیم آلوده می‌کند، و با تاثیرات و ضررهای متفاوت دیگر باعث مرگ ما می‌شود. اما آیا این شرایط تغییر خواهد کرد؟ در این برنامه وارد دنیایی خواهیم شد که در آن خودروها دیگر به راننده نیاز ندارند، دنیایی که انسان در آن فقط سرنشین است و در آن این تکنولوژی هم برای محیط‌زیست مفید خواهد بود و هم باعث ایمنی بیشتر در رانندگی خواهد شد. و البته در حال حاضر انسان به این تکنولوژی دست یافته است.
در این قسمت از «دانستنی‌ها» با تکنولوژی هوش مصنوعی که در خودروهای بدون راننده به‌کار گرفته می‌شوند، آشنا خواهیم شد. در ادامه با کنکاش بیشتر در دنیای خودروهای بدون راننده کشف خواهیم کرد که با وجود تمام مزایا و فریبندگی‌های این تکنولوژی (و به فرض آنکه بتوان به طور کامل به ان اعتماد کرد) باز هم در واقعیت مشکلاتی در به‌کارگیری آن وجود خواهد داشت: از مشکلات اخلاقی هنگام بروز تصادفات گرفته تا از دست رفتن و نابودی برخی شغل‌ها، ممکن است روزی خودروهای بدون راننده به شکلی غیرمنتظره دربرابر و در مقابل انسان قرار بگیرند!
 
ماده‌ تاریک چیست؟ آیا بشر روزی قادر به شناخت و توضیح ماده‌ تاریک خواهد شد؟
یک چهارم از چیزهایی که در کل جهان هستی وجود دارد هنوز برای بشر ناشناخته و غیرقابل توضیح است.
چیزهایی در جهان هست که ما می‌توانیم تاثیرشان را در در جهان مشاهد کنیم اما هرگز بشر نتوانسته آن‌ها را ببیند یا توضیح دهد. این ماده ی اسرارآمیز به نام ماده‌ی تاریک مشهور است. دانشمندان امیدوارند که با کشف ماهیت ماده‌ی تاریک، بتوانند از یکی از کلیدی‌ترین اسرار جهان و کیهان رمزگشایی کنند و همچنین پاسخ برخی مسائل فیزیک ذرات را پیدا کنند. از «سرن» در سوییس تا یک تلسکوپ در شیلی، در این برنامه با دانشمندانی دیدار می‌کنیم که به دنبال حل یکی از بزرگترین معماهای کیهان هستند. معمایی که موفقیت یا عدم موفقیت در حل آن، آینده‌ی فیزک را رقم خواهد زد.

 
ده واقعیت درباره‌ آینده : جهان در سال ۲۰۵۰ چگونه خواهد بود و چه تغییراتی خواهد کرد؟
در طول ۵۰ سال گذشته جهان به شکلی فراتر از حد تصور، تغییر کرده است. در دهه‌ی ۱۹۵۰ برخی از شغل‌های رایج، عبارت بودند از منشی، لوله کش و رساندن شیر. اما امروز شغل‌های رایج عبارتند از حسابدار، وکیل و معلم. اما در پنجاه سال آینده چطور؟ جهان در پنجاه سال آینده چگونه خواهد بود؟ و چه شغل‌ها و کارهایی در آن زمان رایج خواهد شد؟ در پنجاه سال آینده شاهد چه تغییراتی در جهان اطراف‌مان خواهیم بود؟ در این قسمت از برنامه‌ی «دانستنی»ها با ده نکته مهم درباره‌ی آینده آشنا خواهیم شد و با استفاده از آخرین یافته‌های علمی خواهیم دید که جهان در سال ۲۰۵۰ چگونه خواهد بود.
 

حقایقی درباره طعم ها : آیا میشه مغز رو گول زد و در غذاها شیرینی احساس کرد که اصلا شکر نداشته باشه و ضرر نداشته باشه . آیا میشه با بو مغز رو گول زد و طوری جلوه داد که فکر کنیم چیزی که داریم میخوریم شیرین هست در صورتی که حتی یک ذره هم قند نداره

 

جوانان و سرطان : زندگی جوانان مبتلا به سرطان چگونه است؟ با دیدن این فیلم شگفت زده خواهید شد.
یک برنامه‌ی دیدنی با اجرای کمدین مشهور «جک وایتهال» که در آن با یازده داستان بی‌نظیر از جوانان مبتلا به سرطان و روند درمان آن‌ها آشنا می‌شویم. داستان‌های این جوانان را ابتدا از زبان خود آن‌ها خواهیم شنید: روایت ترس‌ها و نگرانی‌ها، امیدها و تجربه‌ها… تا کشف کنیم که بهترین درمانگر برای یک جوان مبتلا به سرطان، جوان دیگری است که او هم به سرطان مبتلا باشد.
در این برنامه همچنین با پیشرفته‌ترین داروهایی که برای درمان سرطان کشف شده آشنا می‌شویم و می‌بینیم که مراکز تخصصی درمان سرطان چگونه از جوانان مبتلا به این بیماری حمایت می‌کنند و امیدبخش آن‌ها برای ادامه‌ی زندگی هستند.
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *