گوشت قرمز – خوردن یا نخوردن : پرسش این است که ارتباط گوشت و سلامتی چیست، پرسشی که پاسخ آن برای بسیاری از ما روشن نیست.
به طور کلی گوشت، بهویژه گوشت فرآوری شده، همیشه در صدر خبرها و بحثها قرار دارد آن هم به دلایلی اشتباه!
برخی داستانها دربارهی گوشت وجود دارد که مصرف آن را کشنده و سرطانزا میداند . در این برنامه «مایکل موزلی»، به این داستانها مشکوک است و میخواهد کشف کند که آیا واقعا گوشت قرمز (مانند گوشت گاو، بره و خوک) و همچنین گوشت فرآوری شده (مانند ژامبون، انواع سالامی و «بِیکن») به آن اندازه که می گویند مضرند؟
در این برنامه با دانشمندان و پزشکان برجستهای که دهههاست دربارهی گوشت تحقیق میکنند صحبت خواهیم کرد.
در جنوب کالیفرنیا مطالعهای دربارهی گیاهخواری و گوشتخواری انجام شده که در این برنامه به آن سری می زنیم و سپس با پروژهی مطالعاتی هاروارد که به بررسی گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز میپردازد آشنا میشویم و با آخرین دستآوردها و توصیههای محققان آشنا میشویم.
همچنین مایکل موزلی در این برنامه رژیم گوشت می گیرد، یعنی او سعی میکند در یک دورهی زمانی خاص، دوبرابر معمول خودش گوشت مصرف کند و نتایج آن را بررسی کند.
پس از کشف این که دانشمندان در اینباره چه نظری دارند، مایکل موزلی کلسترول و فشارخوناش را آزمایش میکند.
و سرانجام آیا گوشت قرمز باید همچنان در سفرههای ما باقی بماند؟
دایناسورها در جستجوى زندگی : در این برنامه در جستوجوی حقایقی دربارهی بزرگترین حیوانی که در روی زمین زیسته هستیم.
دانشمندان دایناسورشناس، در آستانهی این قرار دارند که خون و گوشت را به استخوانهای به جا مانده از بزرگترین حیوان شکارچی روی زمین برگردانند، یعنی در حقیقت بتوانند این دایناسور را دوباره زنده کنند!
سلولهای خونی متعلق به ترسناکترین شکارچی روی زمین، در استخوان پای فسیل شدهی، یک «تیرانوسور» غولپیکر کشف شده.
پیش از آنکه تحقیقات در این مورد به پایان رسیده باشد، در بیابان گُبی (Gobi Desert) در مغولستان، حفاریهایی انجام گرفت و این یعنی ماهیت این کشف جدید طوری است که این احتمال را بهوجود میآورد که امکان سواستفاده از آن وجود داشته باشد.
زندگی با اوتیسم : در این فیلم بسیار شخصی و پراحساس، استاد روانشناسی «اوتا فریت» (Uta Frith) برای ما آشکار میکند چهگونه کسانی که بیماری «اوتیسم» دارند، دنیا را به شیوهای متفاوت میبینند و چهطور اسرار ذهنهای دیگران را رمزگشایی میکنند.
فردی که اوتیسم دارد در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران مشکل دارد. آنها به چیزهای کمی علاقهمند هستند و دوست دارند کارهایی را پشت سر هم تکرار کنند.
آنها از استعدادهای ذاتی خاصی مانند مهارت در ریاضی و حل کردن الگوهای پبچیده برخوردارند.
تصور کنید شما بتوانید نام همهی کشورهای دنیا با پایتخت هایشان را از حفظ باشید و بهخاطر داشته باشید که دوازده سال پیش شام چی خوردهاید و همهی عددهای اول را تا هفت هزار از حفظ باشید! اینها نمونههایی از تواناییهای افرادی است که اوتیسم دارند.
پروفسور «اوتا فریت» (Uta Frith)، پنجاه سال از وقت خودش را به مطالعه در اینباره اختصاص داده. در این برنامه او به بینندگان، افراد خاصی را معرفی میکند که درک ما از مغز انسان را به شکلی انقلابی تغییر میدهند.
او سعی کرده در این ارتباط بیمارانی را مورد مطالعه قرار دهد که پنجرهای حیاتی را در شناخت شرایط این بیماران به روی ما میگشاید.
در این برنامه با روانشناسان دیگری که به مطالعهی اوتیسم پرداختهاند هم دربارهی شیوههای تشخیص این بیماری گفتوگو و تبادل نظر شده.
جهان آینده : این برنامه سفری است مهیج و دیدنی به اختراعات جدید و پیشرو و نگاهی است به آیندهی دنیای علم و فناوری. ما در دنیای پرشتاب تکنولوژی زندگی میکنیم. رقابت بر سر اختراعات جدید در هر دههای دوبرابر میشود و اختراعها در فاصلهی زمانی کمتری بهوقوع میپیوندن و.دنیای ما با سرعت بیشتری از همیشه در حال تغییر است.
در این برنامه پروفسور «لیز بونین» با دانشمندان، کارآفرینان و مخترعان پیشگام دیدار میکند؛ کسانی که با کمک آنان جهان فردا ساخته خواهد شد.
در این برنامه در انستیتوی تکنولوژی ماساچوست به دیدار رابرت لانگر میرویم. در آزمایشگاه او ۱۰۰ نفرمحقق کار میکنند؛ افرادی با پیش زمینهی تجربه در داروسازی، شیمی، علم مواد و فناوری نانوتکنولوژی و همین نوع همکاریهاست که باعث پیشرفتهای شگفتانگیزی در علم میشود.
در جای دیگر آندره گایم از دانشگاه منچستر نوعی از گرافین کشف کرده؛ نوعی مادهی دو بعدی که به شکل حیرتانگیزی محکم، انعطافپذیر و شفاف است.
گرم شدن جهانی زمین و مشکلات ناشی از آن، همیشه یکی از بزرگترین اهداف مخترعین است.
در این برنامه همچنین به یک شرکت زیستفناوری سر میزنیم. این شرکت، تکنولوژی جدیدی را گسترش داده که جایگزینی است پایدار برای سوختهای فسیلی.
مسالهی آب نوشیدنی یکی دیگر از بزرگترین مشکلاتی است که جهان پیشرفته را با خود مواجه می کند. در این برنامه به سراغ Michael Pritchard مخترع یکی از وسایل نجات دهندهی زندگی میرویم که شامل یک دستگاه تصفیه آب است.
ایدهای که به شکل زیبایی ساده است و مخترعش امیدوار است که محصول او به هر کسی کمک کند که در روی زمین به آب سالم و پاک نوشیدنی دسترسی داشته باشد.
و سرانجام در این برنامه نگاهی میاندازیم به محرکها و انگیزههای این اختراعات جدید و به قلب شکل دهندهی اختراعات قرن بیستویکم پی خواهیم برد.
عصر داده ها : دادههایی که روزانه تولید میشوند، از میزان مجموع دادههایی که از سرآغاز تمدن بشر تا سال ۲۰۰۰ میلادی تولید شده، بیشتر است.
توییتر، موتورهای جستوجوگر، تجربههای علمی و بازارهای سهام، پایگاههای دادههای عظیمی هستند که همانقدر که ارزشمند هستند ممکن است سرسامآور و دیوانهکننده باشند؛ دادههایی که بهوسیلهی الگوریتمهای پیچیده تولید شدهاند.
با دیدن این برنامه متوجه میشویم که چهگونه دانشمندان از فناوری و اختراعات، برای جستوجوی اطلاعات استفاده می کنند.
از پایگاههای پلیس که با استفاده از الگوریتم میتوانند پیشبینی کنند که در کدام منطقه از شهر احتمال وقوع جرم بیشتر است تا یک اپلیکیشین موبایل که پیش از این که حال شما بد شود، به شما خبر میدهد و از داستان افرادی که رمزها را می شکنند تا موارد حیرتانگیز دیکر را در این برنامه بررسی خواهیم کرد.
ماه های پیش از تولد : هزاران نفر در سراسر جهان به نوعی بخشی از یک پروژه علمی بسیار مهم بودن .
پژوهشی که دانش ما از آنچه که ما امروزه هستیم را متحول میکند
دانشمندان معتقدن که با برسی زندگی این افراد راز یک زندگی سالم و شادمانه را برای همه ما کشف کردن
مطالعه در مورد نحوه رشد ما از دوران نوزادی تا بلوغ نشان میده که مهمترین بخش از دوران حیات ما 9 ماه قبل از تولد است که حتی آن را به یاد نیز نمیارویم . در واقع کسی به ما ها قبل از تولد فکر نمیکنه ولی ما داریم کشف میکنیم که دوران قبل از تولد آینده ما را تعیین میکند
اهمیت این ماه های سرنوشت ساز قبل از تولد به یکی از مهمترین و چالش ترین نظریات علمی بدل شده است . این نظریه خیلی بحث انگیر و خارق العاده است و در دانش عمومی ما یک تحول مهم حساب میاد
درک اینکه در عالم اسرار آمیز رحم چه چیزی برای ما پیش میاید اسرار زندگی یک زندگی طولانی تر و سالم تر و شادمانه تر را برملا میکند
نیروی پنهان پلاسبو : با وجود این که در پلاسبو یا دارونماها هیچ مادهی تاثیرگذاری وجود ندارد اما آنها بر بدن تاثیر میگذارند.
در این برنامه خواهیم دید که چرا و چهگونه همهی ما میتوانیم از مزایای نیروی پنهان پلاسبو استفاده کنیم.
پلاسبوها در هر اندازه و شکلی ممکن است ساخته شوند و مشخص شده که در درمان دردها، افسردگی و حتا در کاهش برخی از علایم پارکینسون موثرند.
اما راز پلاسبوها در این است که در واقع آن ها حاوی هیچ مادهی خاصی نیستند و در این برنامه با دیدار با برخی دانشمندان میخواهیم پیببریم که چرا پلاسبوها چنین نیروی شگفتانگیزی دارند.
در این برنامه از کسی بر روی او یک عمل جراحی ساختگی برای کم کردن درد کمر انجام شده، تا مطالعهی دانشمندان بر روی تاثیر اکسیژن ساختگی بر روی کارایی فرد را بررسی میکنیم.
واقعیت این است که دارونماها تغییرات فیزیولوژیکی واقعی بر روی بدن ایجاد می کنند. اما وقتی شما یک پلاسبو مصرف میکنید در واقع در درون بدن و ذهنتان چه اتفاقی میافتد؟
با اسکن کردن مغز، مشخص شده که پلاسبوها قادر هستند بدن را تحریک کنند که به طور طبیعی مواد از بین برندهی درد را در بدن ایجاد کند.
آیا این یک روش درمان استثنایی است که با گول زدن ما عمل میکند؟
تفکر و انتظارات باعث بهوجود آمدن برخی واکنشهای شیمیایی در بدن ما می شوند، که آن تغییراتی بر روی آن ایجاد میکند.
آزمایشها نشان دادهاند که شکل، اندازه و حتی رنگ پلاسبوها میتواند در کارکرد آنها موثر باشد.
در صورتی که ما میدانیم این دارو در حقیقت یک دارونما است، پس چگونه بازهم میتواند کارایی خود را حفظ کند؟
شاید تواناییهای بدن ما در تحمل درد و بهبود نشانههای بیماری، بهتر از آن چیزی است که ما می پنداریم!
دنیای گربه ها : در این برنامهی دیدنی خواهیم دید که چگونه تیمی از دانشمندان برجسته و پیشرو، میخواهند کشف کنند که گربههای خانگی در طول روز چه کارهایی انجام میدهند و برای همین منظور، تعدادی از گربه ها را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهند.
داستان از این قرار است که در تجربهای منحصربهفرد، پنجاه گربه خانگی را در انگلستان با متصل کردن «جی.پی.اس» ردگیری کرده و مورد مطالعه قرار دادهاند؛ مطالعهای که همهی حرکات گربهها را در شبانه روز ثبت کرده.
به هر گربه یک دوربین پیشرفتهی مخصوصِ گربه متصل شده که به این ترتیب دنیای ویژهی گربهها را برای ما مکشوف میکند.
در این برنامه کشف میکنیم که گربهها چه قدر از خانه دور میشوند و در کجاها پرسه میزنند!
و میبینیم که:
رفتار گربهها در خانه و بیرون خانه چه قدر متفاوت است؟
پیوند بین گربهها و صاحبانشان چه اندازه محکم است؟
و گربهها چهگونه و چهقدر شکار می کنند؟
با دیدن این برنامه، کسانی که گربه دارند از این که خواهند دید گربهها، خانهی دومی هم دارند، ممکن است شگفتزده شوند.
اگر شما حیوان خانگی دارید شاید تصور کنید حیوان خود را درک می کنید، اما با دیدن این برنامه متوجه خواهید شد که دنیای حیوانات خانگی پیچیدهتر از آن است که در ظاهر بهنظر میرسد.
قند در برابر چربی : یکی از داغترین بحثها دربارهی تغذیه، این است که کدام یک برای سلامتی ما مضرترند: قند یا چربی؟ در این برنامه پاسخ این پرسش مهم را خواهید دانست؛ پاسخی غافلگیرکننده و نگرانکننده.
در این برنامه «کریس» و «زان ون تیولکن» که دو پزشک دوقلو هستند، یک رژیم غذایی یک ماههی خاص میگیرند.
برای مدت چهار هفته، «زان»، فقط غذاهایی مصرف میکند که قند بالایی دارند مانند: نان، پاستا، برنج، سیب زمینی، شرینی و نوشابه و در آن طرف داستان «کریس» در همین مدت تنها خوراکیهای چرب مانند کره، پنیر، گوشت، برگر، خامه و مایونز مصرف می کند، آن هم هر اندازه که بخواهد.
در طول این رژیم، این دو بررسی میکنند که بدنشان چگونه با خوردن چربی یا قند روبرو خواهد شد.
کشف مهم این است که از میان قند و چربی، کدام دشمن واقعی سلامتی ما هستن ؟
شخصیت واقعی ما : در این برنامه آخرین دستآوردها و حقایق علمی را دربارهی چگونگی شکلگیری شخصیت انسانها بررسی میکنیم و میبینیم که آیا ممکن است بتوانیم شخصیت خودمان را تغییر دهیم؟ و اگر پاسخ مثبت است چهگونه؟
مایکل موزلی هم در این برنامه حضور دارد،. او بر خلاف آنچه که در ظاهر بهنظر میرسد، شخصیت بدبینی دارد و همواره نگران آینده است.
حالا او تصمیم گرفته با استفاده از دو روش علمی، شخصیت خودش را تغییر دهد و در این برنامه خواهیم دید که نتیجهای که او از انجام این کار بهدست میآورد واقعا شگفتانگیز است.
او همچنین در سفری علمی به مرزهای دنیای ژنتیک و دانش عصبشناسی، نیروهایی را که شخصیت انسان را شکل میدهند برای ما کشف و تحلیل میکند.
نبرد ذهن : ما انسانها عموما فکر میکنیم در میان سایر موجودات خیلی باهوشیم، میتوانیم تصمیمهای منطقی بگیریم و خالق برهان هستیم. اما شاید بهتر است در اینباره تجدید نظر کنیم!
با هر تصمیمی که شما میگیرید، نبردی در ذهنتان اتفاق میافتد: نبرد میان منطق و شهود.
بخش شهودی ذهن، آن بخشی است که برای درک پدیدهها و نتیجهگیری، از عقل و حواس بهره نمیگیرد و اتفاقا نیرومندترین بخش ذهن ما هم، همین بخش است؛ بخشی از ذهن که نیرویش از چیزی که ما تصور میکنیم، بسیار بیشتر است.
ذهن ما مدام میدان جنگ است؛ جنگ میان عقل و شهود و نبر این دو در ذهن ما همه ی جنبههای زندگیمان را تحت تاثیر قرار میدهد.
در این برنامه همراه با برندهی جایزهی نوبل پروفسور «دنیل کانمن» (Daniel Kahneman)
با جدیدترین کشفیات علمی مهم، که انقلابی در درک ما از ذهن انسان است آشنا میشویم.