غذا خوردن، روزه گرفتن و طول عمر بیشتر : آیا یک رژیم غذایی خاص میتواند مهر پایانی بر پیری باشد؟ مایکل مازلی برای خود یک هدف به غایت بلندپروازانه تعریف کرده است. او میخواهد بیشتر عمر کرده، جوان مانده و وزن کم کند. او قصد دارد در این مسیر تا آنجا که ممکن است زندگی خود را تغییر دهد. آیا انگارهی باستانی روزه میتواند کلید گمشدهی زندگی طولانیتر و سالمتر باشد؟ در این برنامه مایکل مازلی با پیشرفتهای جدید علمی دربارهی انگارهی قدیمی روزه آشنا میشود. او معتقد است راهی پیدا کرده که با به کار بستن آن هم میتواند روزه گرفته و هم از غذا خوردن لذت ببرد.
چاقی چیست؟ : چاقی در دنیای مدرن به سرعت در حال تبدیل شدن به یک معضل بوده و مشکلات زیادی بوجود میآورد. اما انسانهای چاق چرا بیش از اندازه میخورند؟
چرا امروز تعداد انسانهای چاق بیشتر از گذشته است؟ و آیا میتوانیم این وضع را تغییر دهیم؟
گابریل وستون جراح میخواهد بداند که ما چرا چاق میشویم؟ او معتقد نیست که علت اصلی چاق شدن، عدم توانایی ما در کنترل نفس است.
او میداند که توصیه رایج، یعنی کمتر بخور و بیشتر ورزش کن، برای اکثر ما مؤثر نیست.
بنابراین، او تلاش میکند تا با آخرین یافتههای علمی درباره اپیدمی چاقی آشنا شده و دریابد که ما از این یافتهها چه میتوانیم بیاموزیم.
آیا انرژی هسته ای امن است ؟ : همه ما به یک انرژی پایدار احتیاج داریم ولی در عین حال باید امنیت نیز داشته باشد
بعد از زلزله و حادثه ای که برای نیروگاه های هسته ای فوکوشیما پیش اومد در سراسر دنیا سوال های مهمی درباره انرژی هسته ای مطرح شد
بعضی از کشور ها تصمیم گرفتن که نیروگاه های هسته ای خود را تعطیل کنند
آیا انرژی هسته ای با این همه خطرات ارزش استفاده از اون رو داره ؟
از حادثه ای که در فکوشیما اتفاق افتاد چه درسهایی باید اموخت ؟
آیا ما یکسان میبینیم؟ : چشم انسان میتواند حدود 2.5 میلیون رنگ مختلف را تشخیص دهد. اما رنگ چیست؟ آیا رنگ واقعی است؟ زندگی بدون رنگ چگونه میبود؟ برنامهی دانستنیها برای یافتن پاسخ این سؤالها تحقیق میکند.
وقتی چیزی را سرخ، آبی یا زرد توصیف میکنیم، تصور میکنیم که دیگران منظورمان را متوجه میشوند و میدانند چه میگوییم. اما از کجا میتوان مطمئن بود که تجربهی ما از رنگ یکی است؟ آیا رنگها صرفاً زاییدهی ذهن ما هستند؟ آیا رنگها در سیارهی ما نیروی محرکهینوع زادی هستند؟ آیا دنیای رنگیای که میبینیم یک دنیای فیزیکی و واقعی است؟این قسمت از برنامهی دانستنیها تلاش میکند به این پرسش پاسخ دهد که معنای واقعی رنگ برای ما چیست؟
ابتدا به دیدار بیو لوتو، عصبشناس آمریکایی، میرویم که معتقد است با انجام چند آزمایش میتوان ثابت کرد که رنگها تنها زاییدهی تصور ما هستند. دانستنیها در این برنامه شما را با اهمیت مغز ما در روند درک رنگ آشنا میکند. ما در بدو تولد همه چیز را سیاه و سفید میبینیم و رشد مغز به ما امکان میدهد که دنیا را رنگی ببینیم.
پیر شدن : قوای حسی باعث میشود که تمام پیشامدها و دگرگونیها را درک کنیم.این مجموعه برنامه، نگاهی میاندازد که چگونه درک ما در طول زمان نسبت به قوای حسی تغییر کرده است.
چرا انسان صحبت می کند؟ : نسل جدیدی از زبانشناسان در حال رمزگشایی از رازهای چگونگی و چرایی دستیابی ما به توانایی استثنایی صحبت کردن هستند.
برنامهی دانستنیها در اینباره تحقیق میکند که چرا ما برای صحبت کردن به دنیا میآییم.
در سراسر دنیا مردم به بیش از 6هزار زبان مختلف سخن گفته و هر انسان به طور میانگین در زندگی خود 370 میلیون کلمه بر زبان میآورد.
اما منشأ زبان چیست؟ و ما چرا و چگونه صحبت کردن را فرا میگیریم؟
دانستنیها به دیدار دکتر سایمن کربی از دانشگاه ادینبورو میرود که با استفاده از سبکی از نجوای چینی نشان داده که اگر انسانها را وادار به پذیرش یک زبان ساختگی بیگانه کرد، میتوان منشأ زبان را شناخته و دریافت که زبان در طول نسلها چگونه تغییر میکند.
حواس پنجگانه : قوای حسی باعث میشود که تمام پیشامدها و دگرگونیها را درک کنیم.این مجموعه برنامه، نگاهی میاندازد که چگونه درک ما در طول زمان نسبت به قوای حسی تغییر کرده است.
شگردهای جوان ماندن : قوای حسی باعث میشود که تمام پیشامدها و دگرگونیها را درک کنیم.این مجموعه برنامه، نگاهی میاندازد که چگونه درک ما در طول زمان نسبت به قوای حسی تغییر کرده است.
چگونه خلاق تر باشیم؟ : وقتی ایدهای در ذهنمان جرقه میزند در مغز ما چه اتفاقی میافتد. در این برنامه میبینیم که برای تشویق مغزمان برای نشان دادن خلاقیت هر چه بیشتر، چه کارهایی میتوان کرد. این سفر با تحقیق دربارهی تفاوت نیمههای چپ و راست مغز انسان آغاز میشود. عجیب اینکه خلاقیت بین دو نیمهی مغز ما به تساوی تقسیم نشده است. درحالیکه نیمهی چپ مغز به ما کمک میکند تا جزئیات یک مسأله را ببینیم، این نیمهی راست مغز است که به ما کمک میکند بین موضوعات به ظاهر نامربوط، ارتباط برقرار کنیم. دانستنیها به دیدار پروفسور چارلز لیمب میرود، یک هوادار موسیقی جاز که به موزیسینهای قادر به بداههنوازی، کسانی که میتوانند در هر اجرا قطعهای جدید خلق کنند، علاقهمند است. او با اسکن کردن مغز آنها دریافته که موزیسینهای جاز توانایی منحصربفردی برای خاموش کردن یک سیستم محدودکنندهی عصبی دارند که به آنها اجازه میدهد خلاقتر باشند.
فرای بی نهایت : مفهومی قدیمیتر از زمان، بزرگتر از کائنات و عجیبتر از افسانه. آیا ما با پذیرفتن مفهوم بینهایت امکان وجود یک کیهان موازی را میپذیریم؟ برنامهی بینهایت و فراتر از آن ببینده را با مفهومی آشنا میکند که هر چه به آن نزدیک میشویم، دور از دسترستر به نظر میرسد. ما در اوان کودکی، شمارش را یاد میگیریم. اما به محض فراگیری شمارش، به نظر میرسد هیچ نیرویی نمیتواند جلوی شمارش ما و ادامهی این کار تا به ابد را بگیرد. با اینکه ممکن است بینهایت، مفهومی کاملاً بیخطر به نظر برسد اما با تداوم عمل شمارش، این مفهوم پیچیده و پیچیدهتر میشود و ما را به دنیایی متناقضنما وارد میکند، دنیایی که به نظر میرسد در آن هیچ چیز آنطور که به نظر میرسد، نیست. ریاضیدانها کشف کردهاند که تعداد بینهایتها بینهایت است. بینهایتهایی که هر یک از بینهایت قبلی، بینهایت بزرگتر هستند. اگر کیهان برای همیشه ادامه داشته باشد، عواقبی در پی دارد که از این نیز عجیب و غریبتر هستند. این برنامه نشان میدهد که نتیجهی پی گرفتن این استنتاج منطقی آن است که در کیهان بینهایت ما نسخههای بینهایت زیادی از زمین و حتی از خود ما وجود دارد. این برنامه داستان بینهایت را روایت میکند.
شگفتیهای حس چشایی : اگر میتوانستیم با خوردن یک بشقاب لوبیا به اندازهی خوردن یک کیک شکلاتی لذت ببریم، چه میشد؟
این برنامه تلاش میکند با آخرین یافتههای علمی دربارهی ذائقه آشنا شده و دریابد که این یافتهها برای ما چه مزایایی خواهند داشت.
ذائقه یکی از حواس اصلی ما است که به لذت و احساس رضایت ارتباطی تنگاتنگ دارد.
اما چشایی یکی از حسهایی است که کمتر با آن آشناییم. دانستنیها به سراغ این حس رفته و درمییابد که چه چیزی غذا را خوشمزه میکند.
در این برنامه درمییابیم که چگونه میتوان با دستکاری در غذاها خودمان را گول زده و به جای غذاهای شیرین و چرب، از خوردن غذاهای سالم لذت ببریم.
ما کمی بعد از تولد میتوانیم 5 مزه را تشخیص دهیم… شیرینی، شوری، تلخی، ترشی. اما اولین و مهمترین حسی که ما انسانها به آن علاقهمند میشویم شیرینی است.
چرا که غذاهای شیرین حاوی کالریهایی هستند که نوزاد برای زنده ماندن به آنها نیاز دارد.
انتخابهای غذایی ما در سنین بالا به شکلی عجیب در اولین روزهای عمرمان شکل میگیرند.
این برنامه سفری است خارقالعاده که میتواند زندگی بسیاری را تغییر دهد.
چرا که اگر دریابیم به محض تماس غذا با زبانهایمان در مغز ما چه اتفاقی میافتد، میتوانیم از این آگاهی برای خوردن غذاهای سالم استفاده کنیم.